Datorhögtalare

När du behöver få ut ljudet från din dator har du tre vanliga alternativ. Du kan använda en datorskärm med inbyggda högtalare (blir allt mindre vanligt), koppla datorn till din stereo eller att köpa separata högtalare. Det är främst det sista alternativet det kommer handla om här.

Koppla datorn till stereon

Har du en stereo eller förstärkare med line out kan du köra ljudet genom denna. I så fall behöver du en 3,5 mm kabel och för att få stereoljud behöver du således en stereokabel. Priset för en stereokabel ligger runt 50 kronor om du inte ska ha alltför många meter.

Högtalare för datorn

Det som skiljer datorhögtalare från andra högtalare är att deras uteffekt i allmänhet är lägre. Du behöver oftast inte särskilt högt ljud då du befinner dig nära datorn och högtalarna (en del datorhögtalare har också uttag för hörlurar).

Om du tänker använda datorn som musikkälla och kunna lyssna på längre avstånd rekommenderas i stället att köpa en kabel och koppla datorn till en stereo eller förstärkare enligt vad beskrivs ovan.

USB-högtalare för bärbar dator

Normalt sett har det funnits en strömkabel som anslutits till vägguttaget, men det blir allt vanligare med högtalare som ansluts direkt i en USB-port och på så sätt drivs genom datorn. Har du en bärbar dator och vill slippa tänka på att det ska finnas vägguttag är detta ett smidigt alternativ dessutom är det inte heller alltid en 3,5 mm hörlursport finns på en bärbar dator.

På vilket sätt högtalerna drivs påverkar även ljudet och om du är noga med att få hög ljudkvalitet bör du välja högtalare som kopplas till vägguttaget.

Högtalare med baslåda

Plexgear SX800Plexgear SX800 - datorhögtalare med total uteffekt på 40 watt.
Mått: 23,2 cm (höjd) x 14 cm (bredd) x 23,2 cm (djup)
Cirkapris: 300 kr
Övrigt: Ansluts med 3,5 mm-kabel

Högtalare

Philips SPA2210Philips SPA2210 - datorhögtalare i miniformat
Mått: 10,5 cm (höjd) x 16,5 cm (bredd) x 13,5 cm (djup)
Cirkapris: 200 kr
Övrigt: Drivs vid USB-uttag

Creative Inspire A60Creative Inspire A60 - magnetiskt avskärmade högtalare
Uteffekt: 2 x 2 W
Mått: 18 cm (höjd) x 9 cm (bredd) x 9 cm (djup)
Cirkapris: 200 kr
Övrigt: Strömkabel till vägguttag

Creative Inspire T10Creative Inspire T10 - magnetiskt avskärmade högtalare
Uteffekt: 2 x 5 W
Mått: 19 cm (höjd) x 14 cm (bredd) x 9 cm (djup)
Cirkapris: 500 kr
Övrigt: Strömkabel till vägguttag